Wykwintne kształty na specjalne okazje

Casarecce

Casarecce

Makaron ten pochodzi z Sycylii, jest jednak serwowany także w innych regionach południa Włoch. Ten wyjątkowy kształt, którego nazwa przywołuje włoską, domową tradycję, to wariant arabskiej odmiany makaronu zwanej "pasta busiata" otrzymywanego z części łodygi rośliny "bus", używanej do owijania kawałków ciasta.

Casarecce

Forma

Casarecce to makaron charakterystycznie zwinięty i zagięty ku górze na kształt rynienki, której zadaniem jest zatrzymanie jak największej ilości sosu. Jego gładka, ale lekko porowata powierzchnia daje nieskończone możliwości podkreślenia smaku tradycyjnych i wyszukanych dodatków.

Sposób podania

Dzięki swej konsystencji, Casarecce podkreśla aromat i smak dobrej kuchni, a już sama jego nazwa pozwala myśleć o domowej tradycji kulinarnej. Barilla sugeruje łączyć Casarecce z typowymi, śródziemnomorskimi dodatkami, takimi jak bakłażany, pomidory, ricotta i bazylia, tworzącymi wyszukany i smaczny sos alla Norma. Innym typowo śródziemnomorskim dodatkiem jest z pewnością sos z dodatkiem kawałków mątwy i świeżych pomidorków koktajlowych, który perfekcyjnie wnika w porowatą powierzchnię makaronu.