Tradycyjny smak w wielu odsłonach

Bavette

Bavette

Bavette narodziło się w Genui i ma kształt spłaszczonego spaghetti. To długi, typowo liguryjski makaron; podczas gdy nazwa najsłynniejszego makaronu - Spaghetti - pochodzi z Neapolu, Genueńczycy mogą szczycić się właśnie makaronem Bavette. Zazwyczaj podawane z tradycyjnym Pesto alla Genovese, świetnie pasuje do wszelkich sosów na bazie warzyw i ryb.

Bavette

Forma

Bavette świetnie wydobywa smak sosów. Dzięki spłaszczonemu przekrojowi i lekko wklęsłemu kształtowi doskonale łączy się z sosem i pozwala w pełni oddać jego aromat.

Sposób podania

Makaron Bavette jest pyszny nawet jeśli doprawisz go zaledwie odrobiną masła. Doskonale nadaje się do Pesto alla Genovese, sosu na bazie bazylii, będącej jednym z głównych składników tradycji gastronomicznej basenu Morza Śródziemnego. Jeśli lubicie smaki morza, skosztujcie makaronu Bavette z dodatkiem szpinaku, pomidorów i małży, doprawionych czosnkiem i cebulką. Jeśli nie macie zbyt wiele czasu, wypróbujcie sos Arrabbiata Barilla z dodatkiem białej fasoli, który uczyni z Bavette wyjątkowe i bogate danie. Można też wypróbować przepis na sos carbonara z cukinią, w którym delikatne warzywa zastępują zwyczajowo dodawany boczek.