Spaghetti Bezglutenowe Barilla z prażonym kalafiorem, kaparami i rodzynkami

stampa
Ilość osób:
4
Stopień trudności:
Niski
Wymagany czas:
10'

 
400 g
 kalafior podzielony na małe części
 
1/2
 oliwa z pierwszego tłoczenia
 
6 łyżek
 cebula pokrojona w kostkę
 
1 mała
 kapary opcjonalnie
 
1 łyżka
 rodzynki namoczone w wodzie (opcjonalnie)
 
50 g
 Parmezan tarty
 
100 g
 pietruszka posiekana
 
1 łyżka
 sól
 
do smaku
 czarny pieprz
 
do smaku

Przygotowanie

1

 Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 st C i zagotować 4 litry wodu z dużym garnku.

1

 Wymieszać kalafior z dwoma łyżkami oliwy i doprawić solą oraz pieprzem

1

 Ułóżyć kalafior na blasze i piec aż zrobi się złocisty.

1

 W międzyczasie na petelni podsmażyć cebulę na 2 łyżkach oliwy.

1

 Ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu, odsączyć  zachowując 240 ml wody z gotowania. Dodać wodę do cebuli na patelni.

1

 Dorzucić makaron do sosu na patelni i podgrzewać przez ok. 1 minutę mieszając, aż danie będzie miało kremową konsystencję.

1

 Dodać kalafior, kapary oraz rodzynki i całość wymieszać.

1

 Zdjąć z ognia, dodać natkę pietruszki i parmezan, skropić pozostałą oliwą.

Szukaj przepisu

Składnik:
cerca
mi sento fortunato
Zaawansowane wyszukiwanie >