Penne Rigate bezglutenowe Barilla z krewetkami, cytryną, kaparami i miętą

stampa
Ilość osób:
4
Stopień trudności:
Niski
Wymagany czas:
15'

 
400 g
 extra virgin olive oil
 
6 łyżek
 czosnek posiekany
 
1 ząbek
 krewetki oczyszczone i przekrojone na pół
 
450 g
 kapary
 
2 łyżki
 sok cytrynowy
 
1 łyżka
 mięta posiekana
 
2 łyżki
 sól
 
do smaku
 czarny pieprz
 
do smaku

Przygotowanie

1

Zagotować 4 litry wody w dużym garnku i ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu.

1

W międzyczasie na dużej patelni podsmażyć czosnek na 4 łyżkach oliwy, aż się stanie lekko żółty

1

 Dodać krewetki, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć z obu stron.

1

 Dodać kapary i sok z cytryny.

1

 Odsączyć makaron zachowując 120 ml wody z jego gotowania. Dodać wodę wraz z makaronem do sosu na patelni i całość wymieszać

1

 Zdjąć danie z ognia, posypać posiekaną miętą oraz skropić pozostałą oliwą.

Szukaj przepisu

Składnik:
cerca
mi sento fortunato
Zaawansowane wyszukiwanie >