Makaron nitki (capellini) z aromatem siekanych ziół i marynowaną cukinią

stampa

 Fantazja śródziemnomorskich aromatów w tym charakterystycznym smakowo daniu, łatwym do przygotowania

Danie Wegetariańskie, Ziola i przypawdi
Ilość osób:
4
Stopień trudności:
Średni
Wymagany czas:
40'
Wartości odżywcze
na porcję przygotowaną według tego przepisu.

Wartość energetyczna
489 kcal - 2047 kJ
- Białko
13 g
- Węglowodany
72 g
- Tłuszcze
17 g

 
350 g
 Pomidorki koktajlowe
 
500 g
 Cukinie
 
2
 Czosnek
 
0,50 ząbek
 Bazylia
 
4 liście
 Szczypiorek
 
4 fileciki
 Oliwa z Oliwek Extra Vergine
 
6 łyżki
 Natka pietruszki
 
1 łyżka
 Rozmaryn
 
1 gałązka
 Szałwia
 
2 liście
 Tymianek
 
3 gałązki
 Sól
 
do smaku
 Pieprz
 
do smaku

Przygotowanie

1

 Oczyścić cukinie i pokroić je w długie pasy, wykorzystując jedynie część zieloną, z kilkoma milimetrami miąższu. Otrzymane paski przyciąć na cienki paseczki i doprawić 3 łyżkami oliwy, solą i pieprzem.

1

 Pomidory koktajlowe sparzyć przez kilka sekund w dużej ilości wrzątku, wyjąć, obrać ze skórki, usunąć pestki. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy z ząbkiem zgniecionego czosnku i dodać pomidory, osolić i gotować 5- 10 minut.

1

 Ugotować nitki Barilla w dużej ilości osolonej wody, odcedzić kiedy będą jeszcze półtwarde i nałożyć sos pomidorowy z posiekanymi drobno ziołami. Udekorować marynowaną cukinią i serwować.

Wskazówki szefa kuchni


 W momencie zakupu ziół zwracajcie uwagę, aby były one świeże i miały żywy kolor.

Sugerowane wina


 Marynowana cukinia i zioła tworzą świeże i przyjemne połączenie. Zalecamy białe wino z bukietem nie pozostawiającym długiego posmaku, lekko kwaskowe i z niezbyt dużą zawartością alkoholu, jak np. młode Vermentino z Sardynii, albo Pinot Bianco dell'Oltrepo Pavese.

Szukaj przepisu

Składnik:
cerca
mi sento fortunato
Zaawansowane wyszukiwanie >