Świderki z aromatami ogrodu

stampa

Przepis odznaczający się aromatami ziół, wykorzystywanych często wydobycia smaków i do dekoracji dań.

Danie Wegetariańskie
Ilość osób:
4
Stopień trudności:
Niski
Wymagany czas:
30'
Wartości odżywcze
na porcję przygotowaną według tego przepisu.

Wartość energetyczna
567 kcal - 2364 kJ
- Białko
13 g
- Węglowodany
68 g
- Tłuszcze
27 g

 
350 g
 Pomidorki koktajlowe
 
400 g
 Śmietana
 
200 g
 Oliwa z Oliwek Extra Vergine
 
50 g
 Pory
 
50 g
 Masło
 
30 g
 Szczypiorek
 
20 g
 Czosnek
 
1 ząbki
 Posiekana bazylia
 
do smaku
 Rozmaryn
 
do smaku
 Szałwia
 
do smaku
 Sól
 
do smaku
 Pieprz biały
 
do smaku

Przygotowanie

1

Posiekać bardzo drobno pory, rozmaryn, bazylię i szałwię i dodać oliwy z oliwek extravergine. Roztopić masło, aby podsmażyć zioła, a następnie pokrojone drobno pomidory, gotować dziesięć minut, dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem.

1

Ugotować świderki Barilla w dużej ilości osolonej wody, odcedzić i połączyć z sosem. Połączyć sos odrobiną masła i aromatyzować posiekanym drobno czosnkiem i szczypiorkiem.

Wskazówki szefa kuchni


Aby połączyć lepiej sos, warto zostawić ok. 2 łyżki wazowe wody od gotowania makaronu. Odłożyć kilka pomidorków do dekoracji dania.

Sugerowane wina


Do tego smacznego, delikatnego dania o ewidentnych nutach aromatycznych, średnio tłustego, o słodkawym posmaku, zaleca się białe wino z bukietem, średnio aromatyczne, niezbyt ciężkie i świeże, jak np. Riesling Italico, czy Soave.

Szukaj przepisu

Składnik:
cerca
mi sento fortunato
Zaawansowane wyszukiwanie >