Świderki z grillowanymi warzywami i oliwą z anchois

stampa

 Oliwa o smaku anchois, prosta potrawa na bazie anchois, czosnku i natki pietruszki nadaje tej recepturze unikalnego smaku.

Danie Rybne, Wegetariańskie
Ilość osób:
4
Stopień trudności:
Niski
Wymagany czas:
20'
Wartości odżywcze
na porcję przygotowaną według tego przepisu.

Wartość energetyczna
586 kcal - 2453 kJ
- Białko
14 g
- Węglowodany
70 g
- Tłuszcze
28 g

 
320 g
 Świeże pomidory
 
300 g
 Czarne oliwki
 
100 g
 Zielone oliwki
 
100 g
 Oliwa z Oliwek Extra Vergine
 
80 g
 Bakłażany grillowane
 
50 g
 Papryki grillowane
 
50 g
 Cukinia z grilla
 
50 g
 Fileciki anchois
 
3
 Czosnek
 
0,50 ząbek
 Posiekana natka pietruszki
 
2 łyżki

Przygotowanie

1

Warzywa grillowane pokroić w równe cząstki, oliwki w krążki, a pomidory w kostkę.

1

 Oliwę zmiksować z anchois, czosnkiem i natką pietruszki. Na łyżce oliwy podsmażyć grillowane warzywa, pomidory i oliwki i przyprawić solą i pieprzem.

1

 Ugotować świderki Barilla w dużej ilości osolonej wody, odcedzić kiedy będą jeszcze półtwarde i nałożyć sos z oliwkami i grillowanymi warzywami, podawać polany odrobiną oliwy z anchois.

Wskazówki szefa kuchni


 Warzywa grillowane można nabyć w niektórych sklepach, lecz jeśli ktoś woli przygotować je w domu, to dobrze jest pokroić je i nasolić i ostawić na 1 godzinę przed grillowaniem. Aby uzyskać taki sam rezultat szybciej, można użyć sosu z oliwkami Barilla, do którego.

Sugerowane wina


 Wyjątkowe, regionalne smaki tej receptury wymagają podania wina także o aromatach regionalnych i niezbyt ostrych, lekko musującego, jak np. Arneis z Piemontu lub Ortrugo dei colli Piacentini.

Szukaj przepisu

Składnik:
cerca
mi sento fortunato
Zaawansowane wyszukiwanie >